De vacuüm encasement techniek.

In 2014 was Monique uitgenodigd om tijdens de jaarlijkse ISGB conferentie (International Societey Glass Beadmakers) in Houston, Amerika, demonstraties aan de brander te geven en plaatst te nemen in een panel van experts. Zij wilde deze reis optimaal benutten en is op zoek gegaan naar een presse-papier maker in Amerika die haar les wilde geven in de vacuüm-encasement techniek. Die heeft zij gevonden in de persoon van Colin Richardson. Hiervoor heeft zij bij VVMG een stipendium aangevraagd als bijdrage voor een 2-daagse cursus in zijn studio.

 

Half juli 2014 is Monique destijds vertrokken naar Amerika en na een intensieve eerste week in Houston, Texas, is zij doorgevlogen naar Burnsville, Minnesota voor de cursus in de vacuüm techniek.

 

De doelstelling van de cursus was:

  • Leren hoe een studio in te richten voor het maken van presse-papiers, zowel flameworkings gedeelte als hotshop gedeelte. Met name de apparatuur en type branders.
  • Leren van de techniek van het vacuüm-encasen, in apparatuur en als in ‘hoe er mee te werken’

Deze beide doelstelling zijn zeker gehaald, met name omdat zij ook nog een dag heeft doorgebracht in de studio van Dave Graeber (voormalige assistent van Paul Stankaard, de grondlegger van de moderne glazen presse-papiers).

Na terugkomst uit Amerika was de motivatie om met deze techniek door te gaan zeer groot. Inmiddels heeft Monique haar studio omgebouwd, zodat er met de vacuüm-encasement techniek gewerkt kan worden. Haar studio is momenteel beperkt tot het maken van marbles (knikkers met een doorsnede van 4 cm) en mini presse-papiers, voor de toekomst ligt het plan er om op te schalen naar groter formaat presse-papier, vanaf 3 inch.

 
Colin very focused
 
In Dave's studio
 
Mini presspapier made in my own home based studio.
 
In Fjoezzz nr 2, 2015 heeft een artikel gestaan ivm dit stipendium en de vacuüum encasement techniek. Fjoezzz is het kwartaal blad van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas. Volg de link voor meer info over Modern Glas: http://modernglas.nl/
 
 
 
 
 

 

Reageer op dit bericht